Depizzaovenloods Logo Factuur

Gebruik pizzaoven

Een goede pizzaoven is de perfecte aanvulling op uw buitenkeuken. De mogelijkheden zijn eindeloos en zeg nou zelf: wat is er fijner dan een heerlijke zomerdag afsluiten met een verse pizza uit eigen oven? Naast heerlijke pizza’s is uw op hout en of gas gestookte pizzaoven natuurlijk ook ideaal voor het bakken van brood, het bereiden van vlees, vis, ovenschotels en nog veel meer! Gebruik uw pizzaoven voor vrijwel alles.

Pizzaoven gebruiken om pizza te bakken

Een heerlijke geurende pizza met een krokante bodem. Wie houdt er niet van? Met uw eigen pizzaoven bereidt u de lekkerste pizza’s helemaal zelf. Het geheim: een goede temperatuur, stoken met hout, op de juiste stenen en een geschikte scheppenset voor pizzaovens. Voor de perfecte pizza start u met een klein vuurtje in het midden van uw pizzaoven. Verspreid dit vuurtje langzaam over de bakvloer. Als de oven op temperatuur is schuift u het vuur naar de achterkant van de oven. Dit doet u met behulp van een vuurschraper. Met een messing borstel verwijdert u het as van de plek waar u de pizza gaat bakken.

Gebruik uw pizzaoven als barbecue

Uw op hout gestookte pizzaoven leent zich perfect voor een avondje barbecueën. Sterker nog: de oven maakt uw gerechten zelfs malser en door het hout krijgen de gerechten de typische houtovensmaak. Wij leveren een barbecue rek voor ieder type oven. Doordat het rek verhoogd is, kunt u er gemakkelijk een lekbak onder plaatsen. Het multifunctioneel barbecue rooster van de Clementi Mondo-oven kan met een zwenkarm in en uit de oven gehaald kan worden. Ideaal! Ook bij barbecueën is het van belang dat u de pizzaoven eerst op de gewenste temperatuur brengt. Hierna plaatst u het barbecue rek met een lekbak eronder in de oven. Eventueel kunt u nog wat hout rondom het rooster te laten branden.

Gebruik uw pizzaoven voor Ovenschotels en eenpansgerechten

Ovengerechten bereiden in uw pizzaoven. Niet het eerste waar u aan denkt, maar wel mogelijk! Eigenlijk alles wat u in een normale oven of op een fornuis kunt bereiden, kunt u ook in de pizzaoven bereiden. Plaats de ovenschotel in de oven en laat rondom een rustig vuurtje branden. U kunt het vuur ook laten doven en de deurtjes en rookkanaal dichthouden, en het gerecht zo langzaam gaar laten worden in de oven.

Heerlijke recepten voor verse pizza

Op onze receptenpagina vindt u een scala aan recepten. Recepten voor Indiaas naan brood, tapas, kip aan het spit en natuurlijk pizza! Bent u op zoek naar inspiratie voor uw ovenopstelling? Kijkt u dan eens op onze inspiratiepagina, waar enthousiaste klanten hun ovenopstellingen showen.

Gebruik van uw pizzaoven – de praktische zaken

Geschikt hout en goed materiaal

Werk nooit met vochtig hout. Zorg dat uw hout altijd schoon en droog is. Zo geeft het hout voldoende warmte en voorkomt u spatten. Op naaldbomenhout na (dit spat) kunt u alle soorten hout gebruiken. Aanmaakblokjes om het vuur aan te steken zijn uit den boze. Chemische producten en voedsel gaan nooit samen. Zorg er ook voor dat u werkt met accessoires van goede kwaliteit.

Het rookkanaal van uw pizzaoven

Op de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato kunt u een rookkanaal plaatsen. De Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven hebben standaard een afsluitbaar rookkanaal. Zorg altijd voor een goed brandend vuur in de oven; zo ontstaat er nauwelijks rookontwikkeling. We leveren alle pizzaovens met een standaard rookkanaal. Als u hiervan wilt afwijken, bijvoorbeeld omdat de pizzaoven binnen komt te staan of onder een overkapping, dan raden we u aan contact op te nemen met een specialist die bekend is met onze ovens.

Uw pizzaoven in stoken

Het wordt aangeraden de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato in te stoken. Zo zal de oven zich ‘zetten’ en verdwijnt het vocht dat er vanuit de fabricage in zit. U brandt eerst twee stukken hout (klein gehakt) in het midden van de oven. U houdt het deurtje en rookkanaal open. Wanneer dit is opgebrand laat u de oven met het deurtje en rookkanaal dicht afkoelen tot deze op omgevingstemperatuur is.

Met de gratis bijgeleverde lasertemperatuurmeter kunt u de temperatuur op verschillende plekken in uw oven meten. Is de pizzaoven op de juiste temperatuur? Dan brandt u weer twee stukken hout in het midden van de oven. Houd twee extra blokken hout bij de hand, deze voegt u op een later moment toe om het vuur langer te laten branden. Deze zijn dus niet bedoeld om het vuur groter te maken. Is alles opgebrand, dan laat u de oven weer afkoelen tot deze op omgevingstemperatuur is. Houd ook nu het deurtje en rookkanaal gesloten. Hierna herhaalt u de stappen, waarbij u iedere keer uitbreidt met twee houtblokken. Wanneer uw pizzaoven zo’n 1,5 tot 2 uur heeft gebrand is deze klaar voor gebruik.

Onderhoud

Ontstaat er tijdens het in stoken een scheurtje of barstje? Geen zorgen. Dit heeft geen invloed op de functie van de oven en is iets dat vaker gebeurt. Het scheurtje werkt u eenvoudig weg met de kit.

Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven hoeft u niet in te stoken. Na een eerste keer rustig opstoken zijn deze direct klaar voor gebruik. Deze kunnen ook geen scheurtjes krijgen.

Het opstoken van de oven

Bij de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato begint u altijd rustig met opstoken. Starten met een groot vuur kan uw pizzaoven beschadigen. Begin met een klein vuurtje dat u langzaam uitbreidt. Het opwarmen van de oven is niet afhankelijk van de grootte van het vuur. De dikke wanden hebben tijd nodig om de warmte op te slaan. Houd rekening met 1,5 uur, voordat uw oven op temperatuur is. Wanneer u de pizzaoven lange tijd niet gebruikt heeft (6 maanden of langer), dan moet deze de eerstvolgende keer weer rustig ingestookt worden door lange tijd een klein vuurtje in de oven te laten branden.

Voor alle Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven geldt ook dat u rustig moet beginnen. Maar bij deze ovens kunt u al snel een groter vuurtje maken. Het duurt gemiddeld 15 tot 40 minuten voor deze ovens op temperatuur zijn, afhankelijk van het type oven en de grootte.

Uw pizzaoven onderhouden

Iedere pizzaoven brandt zichzelf schoon. Wel hebben sommige pizzaovens wat onderhoud nodig aan de buitenkant. Voor de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato adviseren we een impregneer voor de buitenkant. Deze coating maakt de pizzaoven waterafstotend, algen werend en mooi egaal van kleur. De witte coating kunt u, indien gewenst, mengen met een kleurtje. De coating is geschikt om kleine scheurtjes weg te werken. Doet u dit wanneer de oven heet is, zo zijn eventuele scheurtjes het beste zichtbaar. Voor grotere scheurtjes werkt u met een vuurvaste mortel (kit), die gratis door ons wordt bijgeleverd. De mortel is op waterbasis en kan tot de gewenste dikte worden gemengd. U spuit de mortel (als de oven heet is) in een scheur, waarna u deze nog extra behandelt met de coating.

De pizzaovens van Clementi en de Sfera Metallo-oven krijgen geen scheurtjes en vergen dan ook minder onderhoud. De beste pizzaovens komen van Clementi in Italië.

Met de bijgeleverde lasertemperatuurmeter kunt u de temperatuur op verschillende plekken in uw oven meten. Wanneer de oven op de juiste temperatuur is brandt u nogmaals twee stukken hout in het midden van de oven. Dit keer houdt u twee extra blokken hout bij de hand, zodat u deze kunt toevoegen. Let op: dit is niet om het vuur groter te maken, maar om het langer te laten branden. Wanneer alles is opgebrand laat u de oven weer langzaam afkoelen. Ook nu houdt u het deurtje en rookkanaal gesloten. Is de oven weer op omgevingstemperatuur, dan herhaalt u deze stappen. Iedere keer breidt u uit met twee houtblokken. Als uw oven zo’n 1,5 tot 2 uur heeft gebrand is het tijd om te gaan bakken!

Het kan gebeuren dat er tijdens het in stoken een scheurtje of barstje ontstaat. Dit is normaal en beïnvloedt de functie van de oven niet. Maar al doet een scheurtje niets af aan de werking van de oven, indien gewenst kunt u deze wegwerken met onze impregneer of kit.

Voor alle andere houtoven-modellen (zoals de Clementi-ovens en Sfera Metallo-oven) geldt dat u deze niet hoeft in te stoken. Wanneer u deze de eerste keer rustig opstookt zijn ze direct klaar voor gebruik. Meer informatie over de Clementi-ovens vindt u op de website van Clementi Nederland/België.

De houtoven opstoken

Hoe u een houtoven opstookt verschilt per model. Bij de Sfera Pro Isolato of Sfera Basso Isolato start u rustig. Maak niet gelijk een groot vuur, dit kan uw houtoven beschadigen. Bij ieder gebruik van de oven begint u met een klein vuurtje dat u langzaam uitbreidt. Het opwarmen van de oven is een kwestie van tijd en niet afhankelijk van de grootte van het vuur. De dikke wanden hebben nu eenmaal tijd nodig om de warmte op te slaan. U moet rekenen op zo’n 1,5 uur voor uw oven op temperatuur is en u de eerste pizza erin kunt schuiven. Heeft u de houtoven 6 maanden of langer niet gebruikt? Dan moet u deze de eerstvolgende keer weer rustig in stoken door lange tijd een klein vuurtje in de oven te laten branden.

Voor overige modellen (alle Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven) geldt: rustig beginnen, maar al snel zorgen voor een groter vuurtje. Deze ovens hoeven niet in gestookt te worden en zijn zeer snel op de gewenste temperatuur. Ga uit van zo’n 15 tot 40 minuten, afhankelijk van het type houtoven.

Het onderhoud van uw houtoven

Hoe en of uw houtoven onderhoud nodig heeft, hangt af van het model. Voor alle modellen geldt dat de houtoven zichzelf schoonbrandt. Hier heeft u dan ook geen omkijken naar. Heeft u de Sfera Pro Isolato of Sfera Basso Isolato aangeschaft, dan is het goed te weten dat deze wat onderhoud nodig hebben. Voor deze modellen adviseren we een coating voor de buitenkant. Door deze coating wordt de houtoven waterafstotend, algen werend en mooi egaal van kleur. De coating is wit, maar u kunt er zelf een kleur aan toevoegen. Met de coating kunt u kleine scheurtjes wegwerken. Dit kunt u het beste doen als de houtoven heet is, omdat eventuele scheurtjes dan het beste zichtbaar zijn. Grotere scheurtjes pakt u aan met onze vuurvaste mortel (kit). Deze wordt gratis meegeleverd bij de houtoven. De vuurvaste mortel is op waterbasis en mengt u gemakkelijk tot de gewenste dikte. Spuit de mortel (als de oven heet is) in een scheur en behandel deze daarna met de coating.

Alle andere modellen houtovens hebben geen onderhoud nodig. Voor de Clementi-ovens en Sfera Metallo-oven geldt dat deze geen scheurtjes krijgen.