Depizzaovenloods Logo Factuur

Houtoven gebruik advies

Een robuuste houtoven is hét pronkstuk van uw tuin. Gebruik uw houtoven voor diverse doeleinden. Kip van het spit, ambachtelijk gebakken brood, ovenschalen, een verse pizza of een snel eenpansgerecht. U tovert het zo op tafel! Op zomerse dagen gebruikt u de houtoven daarnaast eenvoudig als barbecue en bij het natafelen als tuinhaard. Maar hoe maakt u optimaal gebruik van uw multifunctionele buitenoven? Een aantal handige tips op een rijtje.

Pizza bakken in een houtoven

Er gaat niets boven verse pizza! Met een houtoven maakt u zelf de lekkerste pizza’s. Belangrijk: een goede temperatuur en een geschikte scheppenset voor houtovens. Begin altijd met een klein vuurtje in het midden van de oven. Verspreid het vuur langzaam over de bakvloer. Is de oven op temperatuur? Dan schuift u het vuur, met behulp van een vuurschraper, naar de zij- of achterkant van de oven. Verwijder met een messing borstel het as van de plek waar u de pizza gaat bakken.

Maak de bodem van de pizza goed dun als u houdt van een knapperige bodem. Plaats vervolgens de pizza met behulp van een pizzaschep voor het vuur. Voor een extra knapperige pizzabodem gebruikt u de pizzasteen die standaard in de oven ligt. Deze steen neemt het vocht op dat vrijkomt tijdens het bakproces. Gebruik een pizzadraaier om de pizza te roteren, zo wordt deze aan alle kanten krokant en luchtig. De pizza is in 2 à 3 minuten klaar! Het schoonmaken van de baktegel is niet nodig, deze brandt zichzelf iedere keer weer schoon. Luxe, of niet?

Recepten voor een goed pizzadeeg vindt u op onze receptenpagina.

Gebruik uw houtoven voor ovenschotels en eenpansgerechten

Misschien niet iets waar u direct aan denkt; maar een houtoven is perfect voor het bereiden van ovengerechten. U plaatst de ovenschotel in de oven en laat rondom de schotel een rustig vuurtje branden. Ook kunt u het vuur laten doven en de ovenschotel met de deurtjes en het rookkanaal dicht in de oven gaar laten worden. Voor ovenschotels en eenpansgerechten geldt: wat u kunt klaarmaken op uw fornuis of in uw normale oven, kunt u ook bereiden in een houtoven.

Gebruik uw houtoven voor het bereiden van Vlees en vis met behulp van een spies

Een houtoven geeft een unieke smaak aan uw gerechten. Het is dan ook de moeite waard om ook uw vlees en vis te bereiden in de houtoven. In de Sfera Pro Isolato-modellen past een spies van een meter, welke u tussen de achterkant van de oven en het deurtje bevestigt. Wordt het kip van het spit, een enorme spies varkenssaté of een hele vis? Dat laten we aan u. Zorg er wel voor dat de oven goed op temperatuur is voor u de spies met vlees of vis erin plaatst. Maak het uzelf makkelijk en plaats een ovenschaal onder de spies als lekbak. Zo vangt u het vet op en houdt u de houtoven schoon. Ook een goed idee: voeg de laatste 20 minuten aardappels toe aan het vet in de ovenschaal!

Gebruik uw houtoven voor het roken van vlees en vis

Belangrijk: roken doet u bij een temperatuur onder de 100 graden. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar u begint met het verwarmen van de houtoven tot net iets boven de 100 graden. Hierna bedekt u het vuur met een dikke laag eikenhouten snippers. Hierdoor daalt de temperatuur weer en u zult zien dat snel hierna het rookproces in gang gezet wordt. Plaats een rekje met daarop uw stuk vis of vlees in de oven en roken maar! Eikenhouten snippers bestellen? Neemt u hiervoor contact met ons op.

De lekkerste recepten voor de houtoven

Natuurlijk inspireren we u graag met een aantal heerlijke recepten. Een overheerlijk recept voor Napolitaans pizzadeeg, kip aan het spit of Indiaas naan brood; u vindt het op onze receptenpagina. Een kijkje in andermans (buiten)keuken? Op onze inspiratiepagina vindt u ovenopstellingen van enthousiaste klanten.

Uw houtoven – praktische zaken

Geschikt hout voor uw houtoven

Gebruik altijd schoon en droog hout. Wanneer het hout niet goed gedroogd is geeft het minder warmte en kan het spatten en (te veel) roken. U kunt in principe alle soorten hout gebruiken, met uitzondering van naaldbomenhout. Dit hout bevat te veel hars, waardoor het spat. Gebruik nooit aanmaakblokjes om het vuur aan te steken; deze zijn chemisch en u bereidt tenslotte uw eten in de houtoven.

Goed materiaal

Werk met accessoires van goede kwaliteit. Op onze pagina met accessoires vindt u een overzicht van ons aanbod.

Het rookkanaal: de opties

Op de rookkanaaluitgang van de houtoven (Sfera Pro Isolato- en Sfera Basso Isolato-modellen) kunt u een rookkanaal plaatsen. De Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven hebben standaard een afsluitbaar rookkanaal. Bij het stoken heeft u weinig last van rook. Bij een goed brandend vuur in de oven ontstaat er nauwelijks rookontwikkeling. Het minst last van rook

Voor alle houtovens die wij verkopen, leveren we ook een passend rookkanaal. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het bijbehorende rookkanaal niet past, bijvoorbeeld omdat de houtoven geplaatst wordt op een veranda of in huis. In die gevallen kunnen wij u koppelen aan een specialist, die u kan adviseren over de benodigde attributen.

Met de bijgeleverde lasertemperatuurmeter kunt u de temperatuur op verschillende plekken in uw oven meten. Wanneer de oven op de juiste temperatuur is brandt u nogmaals twee stukken hout in het midden van de oven. Dit keer houdt u twee extra blokken hout bij de hand, zodat u deze kunt toevoegen. Let op: dit is niet om het vuur groter te maken, maar om het langer te laten branden. Wanneer alles is opgebrand laat u de oven weer langzaam afkoelen. Ook nu houdt u het deurtje en rookkanaal gesloten. Is de oven weer op omgevingstemperatuur, dan herhaalt u deze stappen. Iedere keer breidt u uit met twee houtblokken. Als uw oven zo’n 1,5 tot 2 uur heeft gebrand is het tijd om te gaan bakken!

Het kan gebeuren dat er tijdens het in stoken een scheurtje of barstje ontstaat. Dit is normaal en beïnvloedt de functie van de oven niet. Maar al doet een scheurtje niets af aan de werking van de oven, indien gewenst kunt u deze wegwerken met onze impregneer of kit.

Voor alle andere houtoven-modellen (zoals de Clementi-ovens en Sfera Metallo-oven) geldt dat u deze niet hoeft in te stoken. Wanneer u deze de eerste keer rustig opstookt zijn ze direct klaar voor gebruik. Meer informatie over de Clementi-ovens vindt u op de website van Clementi Nederland/België.

De houtoven opstoken

Hoe u een houtoven opstookt verschilt per model. Bij de Sfera Pro Isolato of Sfera Basso Isolato start u rustig. Maak niet gelijk een groot vuur, dit kan uw houtoven beschadigen. Bij ieder gebruik van de oven begint u met een klein vuurtje dat u langzaam uitbreidt. Het opwarmen van de oven is een kwestie van tijd en niet afhankelijk van de grootte van het vuur. De dikke wanden hebben nu eenmaal tijd nodig om de warmte op te slaan. U moet rekenen op zo’n 1,5 uur voor uw oven op temperatuur is en u de eerste pizza erin kunt schuiven. Heeft u de houtoven 6 maanden of langer niet gebruikt? Dan moet u deze de eerstvolgende keer weer rustig in stoken door lange tijd een klein vuurtje in de oven te laten branden.

Voor overige modellen (alle Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven) geldt: rustig beginnen, maar al snel zorgen voor een groter vuurtje. Deze ovens hoeven niet in gestookt te worden en zijn zeer snel op de gewenste temperatuur. Ga uit van zo’n 15 tot 40 minuten, afhankelijk van het type houtoven.

Het onderhoud van uw houtoven

Hoe en of uw houtoven onderhoud nodig heeft, hangt af van het model. Voor alle modellen geldt dat de houtoven zichzelf schoonbrandt. Hier heeft u dan ook geen omkijken naar. Heeft u de Sfera Pro Isolato of Sfera Basso Isolato aangeschaft, dan is het goed te weten dat deze wat onderhoud nodig hebben. Voor deze modellen adviseren we een coating voor de buitenkant. Door deze coating wordt de houtoven waterafstotend, algen werend en mooi egaal van kleur. De coating is wit, maar u kunt er zelf een kleur aan toevoegen. Met de coating kunt u kleine scheurtjes wegwerken. Dit kunt u het beste doen als de houtoven heet is, omdat eventuele scheurtjes dan het beste zichtbaar zijn. Grotere scheurtjes pakt u aan met onze vuurvaste mortel (kit). Deze wordt gratis meegeleverd bij de houtoven. De vuurvaste mortel is op waterbasis en mengt u gemakkelijk tot de gewenste dikte. Spuit de mortel (als de oven heet is) in een scheur en behandel deze daarna met de coating.

Alle andere modellen houtovens hebben geen onderhoud nodig. Voor de Clementi-ovens en Sfera Metallo-oven geldt dat deze geen scheurtjes krijgen.