Depizzaovenloods Logo Factuur

Steenoven gebruik advies

Een steenoven geeft een rustiek tintje aan uw tuin. Ziet u het al voor zich: lange zwoele zomeravonden met een prachtig stuk vlees op tafel, gegaard in uw eigen op hout gestookte steenoven. Of een winterbarbecue in de laatste maanden van het jaar. De mogelijkheden zijn eindeloos. We helpen u graag op weg met een aantal tips voor het gebruik van uw steenoven.

Er zijn steenovens die volledig uit steen bestaan, maar er zijn ook ‘lichtere’ modellen. Zij beschikken over een metalen koepel, maar uiteraard bakt u dan wel op steen. In dit artikel gaan wij alleen in op de modellen die volledig uit steen bestaan.

Vlees en vis bereiden in de steenoven

Een op hout gestookte steenoven geeft uw vlees en vis een unieke smaak.

Vlees en vis roken

Een van de voordelen van een steenoven is dat u er ook voor kunt kiezen uw vlees of vis te roken. Dit doet u bij een temperatuur onder de 100 graden. U verwarmt de oven eerst wel tot net iets boven de 100 graden, waarna u het vuur bedekt met een dikke laag eikenhouten snippers. Hierdoor daalt de temperatuur weer tot onder de 100 graden. U zult zien dat snel hierna het rookproces in gang gezet wordt. Uw vis of vlees plaatst u hierna op een rekje in de steenoven. Neemt u contact met ons op om uw eikenhouten snippers te bestellen.

Uw steenoven als barbecue

Laat die oude barbecue maar voor wat het is. Uw steenoven leent zich uitstekend voor een avond barbecueën. Uw gerechten krijgen daarnaast de typische houtovensmaak. Voor ieder model steenoven heeft Robuust Wonen een eigen barbecuerek, waardoor deze altijd perfect past. Onder het rek, dat wat verhoogd is, kunt u een lekbak plaatsen. Zorg dat de oven op de gewenste temperatuur is voor u het barbecuerooster en lekbak in de oven plaatst. U kunt ervoor kiezen ook wat hout rondom het rooster te laten branden.

Ovenschotels en eenpansgerechten steenoven

Ook een snelle ovenschotel of eenpansgerecht maakt u in uw steenoven. Plaats de ovenschotel in de oven en laat een rustig vuurtje branden rondom de schotel. Ook een optie: laat het vuur doven en laat de ovenschotel garen in de oven met de deurtjes en het rookkanaal dicht. Zonder vuur in de oven kunt u ook heel gemakkelijk deze recepten bereiden, omdat onze steenovens goed geïsoleerd zijn.

Het lekkerste brood direct uit de steenoven

Vers brood kan altijd. Uw steenoven is perfect voor het bakken van een mooi rustiek brood. Wanneer de oven goed op temperatuur is veegt u eerst de bakplaat schoon met een messing borstel. Hierna plaatst u het deeg in de oven, doet u de deurtjes dicht en sluit u het rookkanaal af. Het is ook mogelijk het deeg in een bakvorm in de steenoven te plaatsen.

Eten bereiden in de steenoven: de lekkerste recepten & inspiratie

Laat u inspireren op onze receptenpagina, waar u recepten vindt voor (onder andere) pizzadeeg, tapas en kip aan het spit. Op onze inspiratiepagina tonen enthousiaste klanten de mooiste ovenopstellingen.

Uw steenoven – praktische zaken

Geschikt hout voor uw steenoven

Zorg dat uw hout schoon en droog is, zodat het voldoende warmte geeft en niet spat. Gebruik geen naaldbomenhout; dit spat door de hoeveelheid hars die het bevat. Alle andere soorten hout kunt u gewoon gebruiken. We raden het gebruik van aanmaakblokjes af. U bereidt tenslotte eten in uw steenoven en moet chemische hulpmiddelen dan ook altijd vermijden.

Zorg voor goede accessoires

Werk altijd met goed materiaal. Op onze pagina met accessoires vindt u een overzicht van ons aanbod.

Het rookkanaal

Op de rookkanaaluitgang van uw steenoven (Sfera Pro Isolato– en Sfera Basso Isolato-modellen) kunt u een rookkanaal plaatsen. Zorg voor een goed brandend vuur in de oven; zo ontstaat er nauwelijks rookontwikkeling.

Bij alle steenovens die we verkopen, leveren we een standaard rookkanaal. Past het bijgeleverde rookkanaal niet, omdat u de oven op een veranda of in huis plaatst bijvoorbeeld, laat u dan adviseren door een rookkanaal-specialist die ervaren is met onze ovens.

Uw steenoven instoken

Het is belangrijk uw steenoven in te stoken voor u deze in gebruik neemt. Door het instoken zal de steenoven zich ‘zetten’ en gaat het vocht, ingebracht bij de fabricage, er langzaam uit. Bij instoken begint u met het branden van twee stukken hout (kleingehakt) in het midden van de oven. Zorg ervoor dat het deurtje en het rookkanaal open staan. Wanneer het hout is dit opgebrand laat u de oven met het deurtje en rookkanaal dicht afkoelen tot deze op omgevingstemperatuur is. Wij leveren gratis een lasertemperatuurmeter bij uw steenoven, waarmee u de temperatuur op verschillende plekken in de oven kunt meten.

Is de oven weer op omgevingstemperatuur? Dan brandt u nogmaals twee stukken hout in het midden van de oven. Houd twee extra blokken hout bij de hand, zodat u deze kunt toevoegen. Dit doet u niet om het vuur groter te maken, maar om het langer te laten branden. Is alles opgebrand, dan laat u de oven weer langzaam afkoelen. Net als de vorige keer houdt u het deurtje en rookkanaal gesloten. Wanneer de oven weer op omgevingstemperatuur is, herhaalt u deze stappen. U breidt iedere keer uit met twee houtblokken totdat de oven 1,5 tot 2 uur gebrand heeft.

Tijdens het instoken kunnen scheurtjes of barstjes ontstaan. Schrikt u hier niet van, dit is normaal. Een scheur of barst beïnvloedt de functie van de oven niet, maar dient wel weg gewerkt te worden met een coating of gratis meegeleverde mortel/kit.

Uw Sfera Pro Isolato of Sfera Basso Isolato oven afgewerkt met kurk

Als uw Sfera Pro Isolato of Sfera Basso Isolato afgewerkt is met kurk, worden er hiervan twee lagen over de koepel gespoten, hierdoor hoeft de oven niet geïmpregneerd te worden. Een extra bakje kurk wordt meegeleverd zodat de koepel altijd netjes is bij te werken.

De steenoven opstoken

Hoe u een steenoven opstookt verschilt per model. De Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato houden van een rustige start. Wanneer u gelijk begint met een groot vuur, kunt u de steenoven beschadigen. Voor ieder gebruik geldt: begin met een klein vuurtje en breid dat langzaam uit. Een groter vuur zorgt er niet voor dat de oven sneller opwarmt. Het opwarmen van de oven is simpelweg een kwestie van tijd, omdat de dikke wanden tijd nodig hebben om de warmte op te slaan. Rekent u hiervoor op zo’n 1,5 uur. Heeft u de steenoven langer dan 6 maanden niet gebruikt? Stookt u deze de eerstvolgende keer dan weer rustig in, door lange tijd een klein vuurtje in de oven te laten branden.

Uw steenoven onderhouden

Uw steenoven heeft onderhoud nodig. Hoe beter u de oven onderhoudt, hoe langer u er plezier van heeft. In principe branden alle steenovens zichzelf schoon, hier hoeft u niets voor te doen. Onderhoud de buitenkant van uw oven met een witte coating. Hierdoor wordt de steenoven mooi egaal van kleur, maar ook waterafstotend en algenwerend. Wilt u een specifieke kleur coating? Dan kunt u er zelf eenvoudig een kleur aan toevoegen. Met de coating werkt u kleine scheurtjes weg, iets wat u bij voorkeur doet als de steenoven heet is. Eventuele scheurtjes zijn dan het beste zichtbaar. Grotere scheurtjes werkt u weg met een vuurvaste mortel (kit). Deze wordt gratis meegeleverd bij uw steenoven. De vuurvaste mortel op waterbasis mengt u eenvoudig tot de gewenste dikte. Wanneer de oven heet is spuit u de mortel in een scheur, waarna u deze nog met de coating behandelt.

Liever geen zware steenoven?

Wilt u liever een wat lichtere hout of gas pizzaoven en waar u vrijwel geen onderhoud aan heeft? Wilt u geen scheurtjes in uw stenen buitenwand? Wilt u een oven waarbij de in stook tijd veel sneller is? Dan heeft het Italiaanse merk Clementi voor u de beste pizzaoven.