Je winkelwagen is leeg
Verschil directe en indirecte pizzaoven
Wie houdt van pizza weet dat er geen betere manier is om authentieke Italiaanse pizza’s te maken dan in een houtgestookte pizzaoven. Maar wist je dat er twee verschillende soorten pizzaovens zijn?
Directe houtoven
De eerste soort is een houtoven waarbij het hout in dezelfde ruimte wordt verbrand als waarin de pizza gebakken wordt. Dit wordt de directe houtoven genoemd, zoals bijvoorbeeld de Clementi Mondo of de Sfera Pro Isolato.
Indirecte houtoven
Het tweede type pizzaoven is een indirecte houtoven. Bij een indirecte houtoven stook je in een apart gedeelte onder het ovengedeelte. Het vuur verwarmt de oven maar komt er niet mee in aanraking. Deze ovens halen hogere temperaturen dan de heteluchtoven. Vrijwel altijd ligt er in het ovengedeelte een goede steen om direct pizza’s of brood op te bakken. Deze ovens zijn geschikt voor zowel buiten als binnen, zoals de Clementi Smile en de Clementi Piccolo. De Clementi Elite is een indirecte houtoven die alleen binnen gebruikt kan worden en tevens kan fungeren als verwarming.
Vergelijking
Maar welke van de twee ovens is beter? Beide typen pizzaovens hebben hun voor- en nadelen en het hangt af van persoonlijke voorkeuren welke het beste bij je past. Of je nu een traditionele houtoven of een oven waarbij het hout in een ander compartiment verbrand wordt gebruikt, in beide bereid je de lekkerste gerechten. Wij vinden zelf dat de lekkerste pizza’s uit een directe houtoven komen vanwege de hoog haalbare temperaturen en de houtverbranding in dezelfde ruimte die de authentieke smaak geeft.
Twijfel je over welke houtoven het beste bij je past? Wij informeren je graag uitgebreid.