Depizzaovenloods Logo Factuur

Kiprecepten bereiden houtoven

Kiprecepten bereiden in een houtoven onmogelijk? Zeker niet! Alles wat u op het fornuis of in een gewone oven bereidt, kunt u ook klaarmaken in de houtoven. De heerlijke kiprecepten die de tevreden klanten van Robuust Wonen met ons hebben gedeeld, zijn bijvoorbeeld echte aanraders! Bent u van plan binnenkort weer te experimenten met nieuwe recepten voor uw houtoven? Bekijk dan zeker deze lekkere kipgerechten eens.

Voor het maken van deze kiprecepten in de houtoven heeft u verschillende accessoires nodig.

Kip Tandoori met naanbrood en courgette curry

(Recepten: J. Verheijen)

Voorbereidingen: Stook de steenoven gedurende twee uur op met een matig vuur. Marineer de stukken kip een halve dag in een mengsel van tandoori kruiden met yoghurt of olie.

Ingrediënten

Wat heeft u nodig voor dit recept:

Kip
1 theelepel suiker
1 theelepel gedroogd gist
250 gram bloem
1 theelepel zout
Peper
2 theelepels boter
2 theelepels Griekse yoghurt
Tandoori kruiden
2 courgettes
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kurkuma
Een paar tomaten

Kip aan het spit met aardappeltjes

(Recepten: de Pizzaovenloods)

Allereerst:

Wrijf de kip zowel van binnen als van buiten in met zout en zwarte peper. Dek de kip af en leg de kip in de koelkast. Boen de aardappeltjes schoon. Kook 7 minuten de aardappeltjes samen met de hele citroen en knoflook. Bindt de tijm samen met keuken touw. Haal de kip na een uurtje uit de koelkast en wrijf de kip in met olijfolie. Prop een paar tenen knoflook, de hele citroen en de tijm in de kip. Rijg de kip aan de spies, zorg ervoor dat alle ingrediënten in de kip blijft.

Grillen/Bakken:

Verwarm de steenoven naar zo’n 250 – 275 °C. Als de steenoven op temperatuur is schuift u het vuur met de vuurschraper links, rechts en achterin de oven. Bij de SFERA PRO ISOLATO modellen kunt u een spies plaatsen: Plaats een braadslee in de houtoven, deze vangt de sappen op van de kip, hierdoor blijft uw steenoven schoon en ontstaat er een heerlijke marinade voor de aardappeltjes. Plaats de spies in de oven. Achterin de SFERA PRO ISOLATO steenoven zit een spies gat waar de spies in valt en in het deurtje zit een een spies houder. In de andere houtovens kunt u de kip plaatsen in een ovenschaal of BBQ rooster. Houdt het bovenste deurtje open zodat er zuurstof in de oven kan komen zodat het vuurtje rondom aan blijft. De pijp houdt u ook open, anders wordt de kip doorrookt. U kunt aardappeltjes toevoegen in de (lek)braadslee die fungeert als lekbak voor de spies of de aardappeltjes toevoegen in een aparte ovenschaal. Strooi over de aardappeltjes de rozemarijn naaldjes en evt. zout. De aardappeltjes zijn na zo’n 20 minuten gaar. Nu kunt u zowel de spies als de braadslee uit de oven halen. Haal de kip leeg, gooi de citroen weg, druk de knoflooktenen uit en smeer deze over de kip. Geniet van de kip en aardappeltjes in combinatie met bijv. een frisse salade of verse doperwten.

Ingrediënten

Recepten voor 4 personen:
Grote (biologische) kip
Zeezout
Zwarte peper
1,5 kg. seizoensaardappelen (krieltjes)
Gewassen citroen
Bol knoflook
Bosje verse tijm
Bosje rozemarijn
Olijfolie
Evt. 8 plakken mager rookspek.