Depizzaovenloods Logo Factuur

Pizzarecepten houtoven

Bent u op zoek naar lekkere pizzarecepten voor uw houtoven? Op onze receptenpagina vindt u de lekkerste variaties van het Italiaanse lekkernij. Denkt u eens aan een echte traditionele Napolitaanse pizzabodem? Of een echte knaller op basis van bier? Alle pizzarecepten zijn door onszelf of door de tevreden klanten van Robuust Wonen in Baarn, uitgeprobeerd. Met welk pizzarecept voor uw houtoven gaat u als eerste aan de slag? 

Hieronder vindt u een overzicht van alle lekkere recepten. Bent u zelf ook de trotse eigenaar van een houtoven van Robuust Wonen en wilt u uw pizzarecept met ons delen? Stuur ons dan gerust een bericht!

Traditionele Napolitaanse pizzabodem

Het makkelijkst is om allereerst 1 liter water in een bak te doen. Voeg het zout en suiker toe en laat dit oplossen in het water.

Voeg ongeveer 10% van de bloem toe en laat dit oplossen in het water, door het met de hand te mengen (nog niet kneden). Als het een papje is geworden voeg je het gist toe, ook weer mengen. Daarna gefaseerd de bloem toevoegen.

Het deeg wordt steeds dikker. U bent nog steeds aan het mengen, niet kneden. Het mengen gaat op een gegeven moment over in het kneden. U blijft door kneden als de structuur grof/klonterig is. Als je te lang kneedt wordt het deeg na het rijzen te elastisch waardoor het deeg krimpt op moment dat je een pizzabodem aan het maken bent. Als de klonten eruit zijn en het deeg voelt licht plakkerig aan dan wordt het tijd om het te laten rijzen. Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat het allereerst 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Licht kneden en verdelen in bolletjes van zo’n 175 á 200 gram. Laat deze bolletjes weer zo’n 4 tot 6 uur rijzen onder een vochtige theedoek op kamertemperatuur.

Ingrediënten

U heeft voor dit recept nodig:

1 liter water
50 á 55 gram fijn zeezout
3 gram (bier)gist of iets meer gedroogd gist
1 theelepel suiker
Bloem 1.7 á 1.8 kg. bloem (type ’00’).

Deeg traditionele pizzabodem

Alles goed mengen en kneden totdat u een mooie bal kunt maken. Eventueel bloem er bij als het te nat is. Een uurtje laten rijzen op kamertemperatuur. Weer kneden en het lucht er uit slaan. Weer laten rijzen tot gebruik.

Ingrediënten

U heeft voor dit recept nodig:

500 gram bloem
250 ml volle melk
50 ml heet water
Zakje gedroogde gist
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
Scheut milde olijfolie (hierdoor wordt het deeg soepel).

Pizzabodem op basis van bier

Alles goed mengen en kneden totdat u een mooie bal kunt maken. Eventueel bloem er bij als het te nat is. Een uurtje laten rijzen op kamertemperatuur. Weer kneden en het lucht er uit slaan. Weer laten rijzen tot gebruik.

Ingrediënten

U heeft voor dit recept voor ongeveer 25 pizza’s nodig:

2 kg. bloem
5 eetlepels zout
2 eetlepels suiker
0.8 liter bier
200 ml lauwe melk
2 pakjes gist
16 eetlepels olijfolie

Basissaus voor pizza

Alles goed mengen en proeven of er eventueel zout/suiker/peper moet toevoegen.

Ingrediënten

U heeft voor dit recept voor vier personen nodig:

Fles tomatensaus
Bosje verse tijm/rozemarijn bij elkaar binden met keukentouw of een eetlepel gedroogde kruiden (Provençaals of Italiaans)
Theelepel zouteetlepel suiker
Vers gemalen peper of een gedroogde rode peper
Scheut olijfolie.

Recept pizzabodem houtoven

(M. Taling)

Droge ingrediënten in een grote mengkom, forse scheut olijfolie er bij en een deel water, kneden met de hand of mixer met kneedhaken en steeds water toevoegen, deeg uitslaan en opbollen tot één grote deegbal, afdekken met een schone droge doek. Na de eerste rijs (tussen een half uur en een uur) de bol afwegen in 10 “gelijke” stukken, deze opnieuw opbollen voor de tweede rijs (ongeveer half uur) weer afdekken met een doek of doeken. Dan plat maken, uitrollen of uit slingeren tot een dunne lap.

Voor de saus gebruik ik een goedkope pastasaus die ik met toevoeging van verse tomaten en/of tomatenpuree op een vuur zet om wat in te koken. Dat kan prima tijdens de eerste rijs en vervolgens afkoelen. Als beleg kan je eigenlijk alles gebruiken, ham, kipfilet, salami, vissoorten, ei, groente…, durf eens gek te doen. Ook kan je de traditionele pizzasaus vervangen door (kant en klare) satésaus, maar dan deeg zonder oregano gebruiken. Lekker in combinatie met verse groenten en ham of kipfilet.

Ingrediënten

U heeft voor dit recept nodig:

Bloem (1 kilogram)
14 gram gedroogde gist
5-7 gram oregano
20 gram zout
Olijfolie en water – samen 750 gram.