Je winkelwagen is leeg
Pizzarecepten houtoven
Bent u op zoek naar lekkere pizzarecepten voor uw houtoven? Op onze receptenpagina vindt u de lekkerste variaties van het Italiaanse lekkernij. Denkt u eens aan een echte traditionele Napolitaanse pizzabodem? Of een echte knaller op basis van bier? Alle pizzarecepten zijn door onszelf of door de tevreden klanten van Robuust Wonen in Baarn, uitgeprobeerd. Met welk pizzarecept voor uw houtoven gaat u als eerste aan de slag?
Hieronder vindt u een overzicht van alle lekkere recepten. Bent u zelf ook de trotse eigenaar van een houtoven van Robuust Wonen en wilt u uw pizzarecept met ons delen? Stuur ons dan gerust een bericht!
Traditionele Napolitaanse pizzabodem
Het makkelijkst is om allereerst 1 liter water in een bak te doen. Voeg het zout en suiker toe en laat dit oplossen in het water.
Voeg ongeveer 10% van de bloem toe en laat dit oplossen in het water, door het met de hand te mengen (nog niet kneden). Als het een papje is geworden voeg je het gist toe, ook weer mengen. Daarna gefaseerd de bloem toevoegen.
Het deeg wordt steeds dikker. U bent nog steeds aan het mengen, niet kneden. Het mengen gaat op een gegeven moment over in het kneden. U blijft door kneden als de structuur grof/klonterig is. Als je te lang kneedt wordt het deeg na het rijzen te elastisch waardoor het deeg krimpt op moment dat je een pizzabodem aan het maken bent. Als de klonten eruit zijn en het deeg voelt licht plakkerig aan dan wordt het tijd om het te laten rijzen. Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat het allereerst 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Licht kneden en verdelen in bolletjes van zo’n 175 á 200 gram. Laat deze bolletjes weer zo’n 4 tot 6 uur rijzen onder een vochtige theedoek op kamertemperatuur.
Ingrediënten
U heeft voor dit recept nodig:
1 liter water
50 á 55 gram fijn zeezout
3 gram (bier)gist of iets meer gedroogd gist
1 theelepel suiker
Bloem 1.7 á 1.8 kg. bloem (type ’00’).
Deeg traditionele pizzabodem
Alles goed mengen en kneden totdat u een mooie bal kunt maken. Eventueel bloem er bij als het te nat is. Een uurtje laten rijzen op kamertemperatuur. Weer kneden en het lucht er uit slaan. Weer laten rijzen tot gebruik.
Ingrediënten
U heeft voor dit recept nodig:
500 gram bloem
250 ml volle melk
50 ml heet water
Zakje gedroogde gist
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
Scheut milde olijfolie (hierdoor wordt het deeg soepel).
Pizzabodem op basis van bier
Alles goed mengen en kneden totdat u een mooie bal kunt maken. Eventueel bloem er bij als het te nat is. Een uurtje laten rijzen op kamertemperatuur. Weer kneden en het lucht er uit slaan. Weer laten rijzen tot gebruik.
Ingrediënten
U heeft voor dit recept voor ongeveer 25 pizza’s nodig:
2 kg. bloem
5 eetlepels zout
2 eetlepels suiker
0.8 liter bier
200 ml lauwe melk
2 pakjes gist
16 eetlepels olijfolie
Basissaus voor pizza
Alles goed mengen en proeven of er eventueel zout/suiker/peper moet toevoegen.
Ingrediënten
U heeft voor dit recept voor vier personen nodig:
Fles tomatensaus
Bosje verse tijm/rozemarijn bij elkaar binden met keukentouw of een eetlepel gedroogde kruiden (Provençaals of Italiaans)
Theelepel zouteetlepel suiker
Vers gemalen peper of een gedroogde rode peper
Scheut olijfolie.
Zelf pizza maken voor houtoven
Het deeg dun uitrollen (gebruik hierbij bloem om plakken te voorkomen) en de pizzaschep bestrooien met bloem. De pizzabodem insmeren met de basissaus, eventueel de randen insmeren met een kwastje met knoflook(olijf)olie. Eventueel kleine stukjes uitgelekte mozzarella en wat verse basilicumblaadjes toevoegen en ieder ander ingrediënt toevoegen die u zelf lekker vindt. Niet te dik beleggen en dunne bodems maken.
Pizza bakken
Verwarm de pizzaoven tot zo’n 350~400 °C. Doe dit door hout over de vloer van de steenoven te verspreiden. Begin met een rustig vuurtje en maak deze steeds wat groter. Als de pizzaoven op temperatuur is kan het vuur naar de achterkant van de pizzaoven geschoven worden met de vuurschraper. Een 4-delige steen/pizzaoven schep set is bij ons verkrijgbaar. Met de messing borstel kunt u het overige as weg vegen en de pizza met behulp van de pizzaschep in de pizzaoven voor het vuur plaatsen.
Recept pizzabodem houtoven
(M. Taling)
Droge ingrediënten in een grote mengkom, forse scheut olijfolie er bij en een deel water, kneden met de hand of mixer met kneedhaken en steeds water toevoegen, deeg uitslaan en opbollen tot één grote deegbal, afdekken met een schone droge doek. Na de eerste rijs (tussen een half uur en een uur) de bol afwegen in 10 “gelijke” stukken, deze opnieuw opbollen voor de tweede rijs (ongeveer half uur) weer afdekken met een doek of doeken. Dan plat maken, uitrollen of uit slingeren tot een dunne lap.
Voor de saus gebruik ik een goedkope pastasaus die ik met toevoeging van verse tomaten en/of tomatenpuree op een vuur zet om wat in te koken. Dat kan prima tijdens de eerste rijs en vervolgens afkoelen. Als beleg kan je eigenlijk alles gebruiken, ham, kipfilet, salami, vissoorten, ei, groente…, durf eens gek te doen. Ook kan je de traditionele pizzasaus vervangen door (kant en klare) satésaus, maar dan deeg zonder oregano gebruiken. Lekker in combinatie met verse groenten en ham of kipfilet.
Ingrediënten
U heeft voor dit recept nodig:
Bloem (1 kilogram)
14 gram gedroogde gist
5-7 gram oregano
20 gram zout
Olijfolie en water – samen 750 gram.
Pizza in de houtoven
Met de pizzadraaier kunt u de pizza voor het vuur langs draaien. Zorg bij het pizza bakken ervoor dat er altijd een vuurtje in de pizzaoven blijft, voeg tussendoor hout toe. U zult direct zien dat de bodem opzwelt en knapperig gaat worden, er ontstaan luchtbellen in de bodem. Binnen zo’n 2,5 minuten is uw pizza klaar. Hiervoor heeft u niet een al te grote oven nodig.
De bodem (vloertje) van onze pizzaovens bestaat uit een vuurvaste keramisch gebakken tegels of chamotte stenen. Deze tegels/stenen kunnen het vocht opnemen dat tijdens het bakken vrij komt. Hierdoor krijgt u bijvoorbeeld die knapperige pizzabodem. U weet niet wat u proeft, de kans dat u nog eens een pizza laat thuisbezorgen wordt erg klein!
U moet het vuur opnieuw naar voren schuiven als de pizzaoven is afgekoeld en u niet meer binnen enkele minuten pizza’s kunt bakken. U kunt er ook voor kiezen om het vuur uit te laten gaan en met het overgebleven deeg brood te bakken door het deeg in bolletjes in de steenoven te plaatsen.
Alle benodigdheden (goed gereedschap) voor uw houtoven hebben wij in ons assortiment, ook zoals een vier-delige scheppenset incl. handig ophangsysteem, bekijk onze accessoires.