Depizzaovenloods Logo Factuur

Ovenrecepten houtoven

Wilt u lekker aan de slag met recepten in een ovenschaal? Ook daar kunt u uw houtoven prima voor gebruiken! De ovenschaal van Robuust Wonen ontvangt u bij diverse prachtige houtovens maar is ook los verkrijgbaar in onze webshop. Met stip op nummer een als lekker ovenrecept in de houtoven staat deze heerlijke lasagne alla Bolognese. Als u hem eenmaal een keer in uw houtoven heeft klaargemaakt, wilt u hem waarschijnlijk niet meer anders. 

Ovenrecepten maken in de houtoven

Maar dit is niet het enige recept in een ovenschaal waar u uw houtoven voor kunt gebruiken. Ieder recept wat in een gewone oven kan worden bereid, kunt u ook in de houtoven bakken. Gebruik daarvoor dus wel een geschikte ovenschaal voor.

Heeft u zelf een houtoven van Robuust Wonen en daarin een heerlijk ovenrecept gemaakt? Dan ontvangen we heel graag uw recept om dit met onze lezers te delen!

Lasagna alla Bolognese uit de houtoven

(F. Perini)

Bolognese saus:

Uien, wortels, selderij, knoflook (geperst) in een pan met 2-3 eetlepels olie en een klontje boter bakken tot ze zacht en smeuïg zijn. Gehakt toevoegen, alles goed mengen en bruin bakken (regelmatig roeren). Witte wijn toevoegen, even laten intrekken/verdampen. Gepureerde tomaten toevoegen+ laurierblaadje en het gehakte basilicum, op smaak brengen met zout en peper, goed roeren. Deksel erop en minimaal 2 uurtjes zachtjes laten sudderen op een kleine pit, wel regelmatig roeren tot de saus dikker is geworden.

Lasagne koken:

Grote pan (5 of 10 lts.) vullen met water, zout, en olijfolie (1/2 eetlepels) en op kook brengen, 4/5 lasagne plakken erin doen en 5-7 minuten koken (regelmatig controleren dat ze niet aan elkaar plakken). Uithalen en op een schone doek laten afkoelen. De hele pak zo klaarmaken en alle lasagne op schone doeken plaatsen en op elkaar stapelen.

Bechamel saus:

Boter (100gr) laten smelten, bloem (100gr) erbij doen, beetje roeren, melk toevoegen (1 lt.) beetje bij beetje. Blijven roeren met garde. Als alle melk in de pan zit continu blijven roeren tot de saus begin te koken. Vuur zacht zetten, noot muskaat, zout, toevoegen en 5 minuten laten pruttelen.

Bakken:

Een schaal (middelgroot) invetten met boter, 1e lasagne laag erop, dan bolognese saus met een beetje bechamel saus gelijkmatig verdelen, dan weer lasagne laag + bolognese saus + bechamel saus, dan weer….tot de bovenlaag die met een lasagne laag moet eindigen. Dan alles bedekken met de rest van de bechamel saus, beetje glad strijken, de mozzarella erop strooien,  wat klontjes boter hier en daar.  Het geheel  in een voorverwarmde oven (180 – 200 gr.) doen voor 45 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Let op in een steenoven gaat het bakken ietsje sneller i.v.m. temperatuur! Na half uurtje controleren of het niet al klaar is.

Serveren met Parmezaanse kaas ( erop strooien ) en naar keuze met een lichte salade en wat stokbrood ! Een lekkere rode Italiaanse wijn maakt het geheel natuurlijk af!

BUON APPETITO!

Ovenrecepten Houtoven

Ingrediënten focaccia uit de houtoven

Dit heeft u nodig voor 4-6 personen:

Lasagne (500gr)
500 gr. tomatenpuree
500 gr. rundergehakt
300 gr. mozzarella kaas (geraspt)
1 teentje knoflook
1 grote ui
1 stengel selderij
1 wortel (middelgroot)
1 blaadje laurier
2/3 blaadjes basilicum
1 glas rode wijn (2 dl)
Olijfolie
Zout
Peper

Bechamel saus:

Volle melk (1 liter)
100 gr. boter
100 gr. bloem
Nootmuskaat
Zout
Peper